Bildet mitt
Gjøvik, Norway
Journalist, redaktør, kronikkforfatter, mediekommentator, 49.

fredag 15. januar 2010

#ffnor - hva og hvorfor?

Hvem skal jeg følge? Hvem skal jeg tilbringe tid sammen med på Twitter?

Se det er ikke alltid like lett å vite. Derfor har mikronettsamfunnet Twitter utviklet en egen anbefalingsordning, der folk plukker ut noen av dem man følger og foreslår dem for sine egne følgere.

Til dette brukes en spesiell "hæsjtag", #ffnor. #-merket før et ord som ikke inneholder bokstavene æ, ø og å, er enkelt søkbart og virker i tillegg samlende i debatter på Twitter. Når f eks Aftenposten legger ut sin daglige papirkronikk på nett merkes den alltid #APkronikk. Hver fredag deler norske tvitrere anbefalinger med sine følgere. #ffnor står for follow fryday norway. Altså - utledet av #ff - internasjonal hashtag for follow friday.

Hashtaggen #ffnor samles av tjenesten ffnor.no. Der kan nykommere - eller viderekommende for den saken skyld - se hvilke twitrere som har fått flest anbefalinger (#ffnor) av flest unike tvitrere (telles bare en gang pr bruker). Listen har lenge - fortjent nok - vært toppet av @SteinarJOlsen, som i øyeblikket har fått nær 200 andre unike anbefalinger.

Begrunnelse
Fordi den korte biografien ikke alltid forteller det man trenger å vite, hvis man da ikke er kjendis, som @eidsvag, er det selvsagt viktig å gi en kort begrunnelse for at du anbefaler akkurat henne eller han (se eks t.v.). Det er jo godt mulig det er noen som ikke kjenner deg så godt, hvorfor skal de da følge ditt råd dersom det bare er en lang opplisting av tvitternick? Du mener det helt sikkert godt, men den som ikke kjenner deg har kanskej ikke samme oppfatningen om hva som er en god tvitrer - for akkurat deg?

For det er poenget: Alle de tusenvis av mennesker på Twitter er like forskjellige som i enhver sosial setting. Interessene er forskjellige, kunnskapen er forskjellig, humoren, den "sosiale sjelen", musikaliteten om du vil - alle er forskjellige og ikke alle vil glede deg like mye som andre.

Det er selvsagt fullt mulig å smelle avgårde en #ffnor til en tvitrer du har hatt spesiell glede eller nytte av en uke, kanskje som takk for hjelpen eller bekjentskpet. Det er hyggelig, men dersom vedkommende skal være interessant for andre er det fint om du forteller hvorfor. F eks: "#ffnor til "hvemsomhelst - fordi hennes lune humor hjalp meg en trist stund".

Da kan folk enten få lyst til å følge @hvemsomhelst av den grunn - eller fordi de liker lun humor generelt. Og "#ffnor til @hanhenne sammen med sju-åtte andre i samme tvitring - uten begrunnelse er helt greit som en hyggelig gest. Men det er neppe sannsynlig at @hanhenne får flere følger av den grunn.

Hvorfor følgere?
Hva så med dette "følger-jaget"? Hvor viktig er det å ha mange følgere? Eller - er det viktig?
De fleste synes det er hyggelig å ha mange "venner", at folk setter pris på en, det er naturgitt. Men ikke alle synes det er så viktig, slett ikke alle. Igjen - alle er forskjellige.

Selv har jeg vært på Twitter siden sist sommer. Jeg har knyttet mange nye bekjentskaper, jeg har fått utrolig mye god og nyttig informasjon, jeg har delt så godt jeg kan av det jeg selv er opptatt av, sett masse flotte bilder, lest mange gode blogger, deltatt i mange meningsutvekslinger som har gjort meg klokere og ikke minst - jeg har fått veldig mye god underholdning.

At 135 forskjellige mennesker har anbefalt meg til sine egne følger setter jeg stor pris på.  Å si noe annet ville være ren løgn. Takk skal dere ha!


Den erfarne tvitrer vil kanskje huske at jeg skrev en tilsvarende bloggpost i fjor høst? Den ble slettet pga en teknisk feil. Til alle som bruker Blogger: Husk at dersom du skal ta noe fra en post og bruke den i en annen - IKKE KLIPP UT - i den tro at du bare kan la være å lagre endringene!
Sekundet etter er nemlig endringene automatisk lagret...

4 kommentarer:

Anne (Moseplassen) sa...

Haha, jeg tar hintet og lover å begrunne mine #ffnor bedre neste gang ;)

pst, og du, når man er i tipsehjørnet. Er du klar over at bloggen din krever at man er innlogget via google eller openId for å kommentere? Og har de forhatte bokstavgodkjenningene? Enkelt å ordne om du ønsker.

Tom Arild Haugen sa...

Ah, takk skal du ha, skal rettes!

Morten sa...

Takk... Da ble i hvertfall JEG litt klokere!

Tom Arild Haugen sa...

Flott, Morten :-)

Søk i denne bloggen