Bildet mitt
Gjøvik, Norway
Journalist, redaktør, kronikkforfatter, mediekommentator, 49.

søndag 9. mai 2010

Bløff og fanteri i meningsmålingens skygge

Nød lærer naken kvinne å spinne. Men også telefonselgere ser ut til å ta i bruk nye, kreative metoder for å holde seg varme.  

Ikke så farlig det, kanskje, bortsett fra når manipulering, juks og bedrag på høylys dag blir løsningen i en stadig vanskeligere tid.   

En jovial, glad og kameratslig stemme presenterer seg og spør om jeg husker spørreundersøkelsen jeg deltok i forleden? I følge stemmen i telefonen skulle jeg ha fortalt Telinet om mine lesevaner for noen måneder siden. Det kan i og for seg godt hende, jeg husker riktignok slett ikke at jeg deltok, men siden mannen raskt fortsetter med gladmeldingen, slår jeg meg til ro: -  Du skjønner, vi vil gjerne gi deg en påskjønnelse, noen gaver, som takk for at du deltok i spørreundersøkelsen, forkynner den over snittet kameratslige stemmen. Ja, det var da greit, hva... 


- Jeg sender over et knivsett og noen eksemplarer av Illustrert Vitenskap og noen andre magasiner vi har liggende her. Knivsettet er verdt 400 kroner. Men jeg må bare sjekke adressen, sier mannen og spør. Jeg bekrefter at han har rett adresse. Og så må jeg ha fødselsnummeret ditt for å sjekke at det er rett mann jeg snakker med. 

Nå. Der ringer bjella og jeg ber straks mannen om et par minutters pause, om han kan ringe om et par minutter?  Ikke noe problem. Jeg ville i alle fall sjekke telefonnummeret han ringer fra. Hmm. Telinet Callsenter. «Nummer brukt i forbindelse med Markedsundersøkelse/Telefonsalg», forteller et oppslag i 1881.no.  Javel, da kan historien faktisk stemme, tenker jeg, og rekker ikke annet enn å svare på nytt anrop fra Telinet.  Nå er fyren om mulig enda mer kameratslig, ler og spøker. Gjentar at han mer enn gjerne vil sende meg gavene, som er verdt en god del hundrekapper.

 - Men du, er det greit at jeg ber deg betale portoen? 69 kroner for begge forsendelsene, sier den blide stemmen og drar noen flere floskler om knivsettes fortreffelighet. - Ikke glem å lage noe skikkelig godt med knivene, da! humrer han fleipete.  Jeg kjenner meg plutselig lettere irritert, men noen utgaver av Illustrert Vitenskap, noen andre magasiner og et knivsett i gave? 138 kroner i porto?  Ok, sier jeg, slett ikke like begeistret over gaven lenger, men ok. Han får fødselsdato, men ikke personnummer. 

I det jeg legger på, tikker det to tekstmeldinger inn.  «Svar JA på denne sms for å bekrefte din ordre på Gjør det selv. Du får 2utg+gave for 69,00,- Videre løper abonnementet til 62,50/magasin inntil du sier opp.»  Og en egen sms, nesten helg likelydende, med Illustrert vitenskap.  

Vel, bløffen er avslørt, jeg legger telefonen vekk, men så ringer det fra Telinet igjen. Før han rekker noe annet enn å si hvem han er, får han i klar tale vite at jeg ikke er blant dem som setter pris på å bli forsøkt lurt, at han selvsagt kan beholde gavene sine selv og at jeg absolutt ikke ønsker å ha noe mer med vedkommende å gjøre. Han gir uttrykk for at han forstår mitt budskap, noe mer forlanger jeg heller ikke, jeg takker for praten og avslutter samtalen.  Ut over ettermiddagen tikker det inn intet mindre enn åtte tekstmeldinger fra Telinet. Alle like maskinmessig likelydende. På et tidspunkt ble jeg fristet til å svare NEI, men av frykt for at heller ikke datamaskinene til Telinet forstår norsk, lot jeg det være.   Etter den åttende meldingen ble det da også endelig stille.  

Jeg har reservert meg mot telefonsalg, men ikke meningsmålinger. Det får bli neste tiltak. Synd, meningsmålinger er jo en del av samfunnsdebatten.  Men ikke når prisen er som den er.   6 kommentarer:

Nadia sa...

Jeg fikk en liknende telefon for en stund siden, men jeg fikk tydeligvis en dårligere telefonillusjonist enn deg, for jeg ante fort ugler i mosen. Da jeg sa jeg ikke var interessert i Illustrert Vitenskap gikk han straks videre til andre magasiner og listet opp en haug jeg ikke har noen interesse av.

Han var frekk nok til å spørre hvorfor jeg ikke likte hvert eneste blad spesifikt og ble lite høy i hatten da jeg f.eks nevnte at fotografibladet han prøvde å prakke på meg var av veldig lav kvalitet i forhold til blader og blogger jeg allerede leser, og at jeg heller foretrekker New Scientist enn Illustrert Vitenskap.

Nå er det mulig at jeg er litt vel skeptisk, siden jeg også er nøye med hvilke undersøkelser jeg deltar i over telefon. Jeg skal kjenne til firmaet som har callsenteret de ringer fra. Etter å ha jobbet med personlig intervjuing en periode har jeg oversikt over slike rutiner, og vet hvor lite akseptert det er blant de faktisk seriøse å bedrive slikt lureri.

Slike lurefirmaer går meg på nervene.

Tom Arild Haugen sa...

Hei og takk for kommentar, Nadia!

Telefonsalg er et yrke, som de fleste andre og det har jeg respekt for. Dessverre er bransjen plaget av folk som har et i overkant sterkt behov for å få salg og så lenge det er folk som lar seg lure vil disse forsøke å lure. Tror bransjen burde samlet seg for lengst om en mye strengere selvjustis, men det er nok for sent. Det verste er at denne type oppførsel går ut over et kjent merkevarenavn som Illustrert vitenskap. Men det er jo deres egen skyld; de burde kanskje sjekket metodene til selskapet de bruker?

~SerendipityCat~ sa...

Åh, jeg kjenner jeg blir sint bare jeg leser dette! Jeg hater slike opprigninger, spesielt etter en episode hvor jeg gjentatte ganger forsøke å forklare at jeg IKKE var interessert i å diskutere medlemsskap i en TRUSEKLUBB, siden jeg lå på sykehus. Måtte til slutt true dem pr mail for å få dem til å slutte å ringe.

Tom Arild Haugen sa...

Hei, SerendipityCat :-)

Jepp, det er bare trist. Til info - jeg har ikke mottatt noen "gaver" eller flere tekstmeldinger. Og det skal de være glade for.

Truseklubb?! Aj, fikk feil bilder i hodet av den...

Lene sa...

Hei!

Jeg ser at det er en god stund siden dette innlegget ble lagt ut, og jeg får kansje ikke svar men jeg prøver å legge igjen en kommentar jeg!
Du skjønner, jeg fikk en slik telefon for noen dager siden. Nesten akkurat det samme - jeg skulle få to utgaver av illustrert viteskap og et japansk knivsett for kun 69,- ... Han fikk e-mail adressen min og sa han ville sende meg en kvittering for dette på mail. Jeg svarte JA på meldingen jeg fikk etter telefonsamtalen.
Jeg har ikke fått noen mail og har ikke hørt noe mer.
Hva skjer?
Er dette noe lureri?

Håper du kan svare meg på dette!

Jeg var veldig stressa og på vei ut døren akkurat når han ringte, så jeg svarte ja på dette tullet bare for å bli fort ferdig med det .. Det var kansje ikke så lurt?

Tom Arild Haugen sa...

Hei, Lene!

Å stresse under slike omstendigheter er ikke lurt. Måten selgerne snakker på - raskt, overfladisk, fleipete, kameratslig, er helt bevisst. Stressede mennesker er et lett bytte for dem fordi man alltids kan tåle den type samtaler mens man har fokus et annet sted. Farlig!

jeg tror ikke du sitter særlig i saksa. Alle internettkjøp kan angres. Så selv om du svarte "ja" på meldingen, har du 14 dagers angrefrist. Likevel, jeg tror du må betale returporto. Og for all del, les eventuelle abonnementsbetingelser som medfølger nøye - og ikke stress når du skal sette deg inn i hvordan du avslutter/angrer kundeforholdet...

Søk i denne bloggen