Bildet mitt
Gjøvik, Norway
Journalist, redaktør, kronikkforfatter, mediekommentator, 49.

lørdag 8. august 2009

Stakkars verdiløse rikinger

Bak en pengegave på syv millioner kroner til Fremskrittspartiet står blant andre Christen Sveaas, Stein Erik Hagen, Øystein Stray Spetalen, Sverre Hanssen, Herbjørn Hansson og Leif O. Høegh. Milliardærene og mangemillionærene viser med denne ynklige handlingen at de er totalt blodtappet for andre verdier enn de man kan telle i kroner og dollar.

Verre enn det; de er så fulle av ulike karakterbrister at det eneste som gjenstår i deres liv er et sykt oppblåst ego, en abnorm selvaktelse og et maktbegjær som bare lettjente penger kan gi noe menneske.

Jeg er enig i stasminister Jens Stoltenbergs hjertsukk i dagens DN. Men deler ikke hans begrunnelse. Stoltenberg mener velferdsmodellen har gjort det mulig for de nevnte herrer å bli styrtrike. Han snakker i best fall mot bedre vitende. Det er en åndelig grunnlovsfestet rett som gjør enkeltmennesker rike, nemlig friheten til å disponere over sitt eget liv innenfor normer, felles moral og lover som samfunnet som fellesskap er kommet frem til.

Det er bare det at de sykste av de rike ikke kan kalles annet enn moralske vrak. De er blitt så rike fordi de mangler skrupler. Fordi de har spisse albuer og vet å bruke dem, fordi de mangler et verdisett, en verktøykasse de fleste av oss bruker til daglig, men som hos noen av de rikeste ikke engang nådde barneskjeen.

De har alltid sett på andre mennesker som inntjeningsmuligheter og varer, og deres Gud er fortjeneste. I det heseblesende jaget etter å passere den ene millionen etter den andre, alle er like viktige, snubler de, blinde av makt og begjær. De reiser seg, jager videre og bak dem ligger småsparere, forbrukere, arbeidstakere og medmennesker som henvises til bakgården.

Og det med følgende beskjed fra de rike onklene: Stem Fremskrittspartiet. Vi vil nemlig bli enda rikere.

Stakkars mnnesker. Det er oppriktig synd på dem. De lever hver time som en rusmisbruker på Plata. Penger, makt og begjær opptar dem 24 timer i døgnet. Rusen er fortjeneste, rusmidlene er andre menneskers ulykke.

Dessverre finnes det ingen behandling for denne sykdommen.

Ingen kommentarer:

Søk i denne bloggen