Bildet mitt
Gjøvik, Norway
Journalist, redaktør, kronikkforfatter, mediekommentator, 49.

mandag 12. oktober 2009

Fra pilleavhengighet til frihet og lykke


I en serie bloggposter har jeg fortalt nøyaktig hva jeg gjorde for å komme ut av en tung og mangeårig pilleavhengighet. Svært mange har fulgt disse artiklene og jeg anbefaler sterkt å lese i kommentarfeltene under hver post! Godt over hundre kommentarer har det kommet på disse hektiske ukene, og alt fra toppolitikere (Erna Solberg), forfattere (Tom Egeland), bloggere, tidligere alkoholikere, leger, ansatte i rusomsorgen, psykiatriske sykepleiere, foreldre til narkomane og folk som fortsatt er avhengige har lagt igjen tankevekkende kommentarer, både anonymt og med fullt navn.


Jeg startet bloggpostene i håp om at min vei ut av den ufrivillige og belastende avhengigheten kanskje kunne hjelpe en og annen. I dag er jeg svært glad for at jeg vet at så er tilfelle!


Det er også endel som har sagt de synes det er fint at jeg har vært så ærlig. Å være ærlig mot seg selv og andre er faktisk en viktig del av løsningen på problemet. Pilleavhengighet er vel ikke så belastende som alkoholavhengighet eller narkomani, men benektelsen over at man har et problem, skammen man føler, håpløsheten og hemmeligholdet er felles. Derfor er det mange som har sagt til meg at de kjenner seg igjen i masse, og at de derfor har sett seg selv tydeligere.


Det er også tydelig, av kommentarene, at jeg har klart å beskrive min vei til mitt nye, herlige liv på en slik måte at det har vært enkelt å forstå at dette ikke er noe hokus-pokus, men snarere en vei som mange andre kan gå - bare villigheten er der!


Jeg har underveis fått forespørsler fra en rekke medier om jeg vil la meg intervjue. Nå har det seg slik at jeg har vært og er journalist. Jeg har trening i å vurdere hva som egner seg for "et intervju". Dette egner seg ikke, kort og godt fordi det kun er på denne måten jeg får fortalt nøyaktig hvordan. For hvis andre skal kunne ha noe glede av å prøve min vei ut av avhengigheten må de nødvendigvis vite nøyaktig hvordan.


Om jeg anbefaler folk å trappe ned og slutte med tabletter på egenhånd? Ja. Men det er noen "men". Gjør det gjerne i samarbeid med dps eller fastlegen og sørg for at du har noen personer rundt deg som vet om hva du driver med. Frykten for angsten er den eneste hindringen, det er den som stopper de fleste fra å gjennomføre en "seponering". Ved å ha noen nære rundt seg som kjenner til hva du holder på med, som du er et hundre prosent ærlig med, vil du kunne oppleve den samme friheten som jeg har gjort.


Den friheten er verdt alt og mer til!


Her er hele serien


















5 kommentarer:

Elisabeth sa...

All ære til deg for åpenheten din. Fortsett med å nyte tilværelsen! :D

Tom Egeland sa...

Jeg forstår at intervjuformatet kan føles "feil", men jeg vil enda en gang oppfordre deg til å skrive en bok om dine opplevelser og erfaringer. Jeg er overbevist om at andre mennesker kan ha nytte av å lese om det du har vært gjennom. Og at det nytter! Jeg synes det er flott at du har tatt den belastning det sikkert må være å stå frem på denne måten.

Tom Arild Haugen sa...

Takk, Elisabeth! Og Tom, nå begynner jeg å tro at du mener alvor :-)) Du har ikke tilfeldigvis en forlegger på deg? Vel, det haster ikke. Er i gang med bok!

Steinar J. Olsen sa...

Din ærlighet, Tom Arild, både har og vil være til hjelp for mange som er i tilsvarende situasjon.

Du viser for det første at det er mulig å jobbe seg ut av en pilleavhengighetssituasjon, og du viser hvordan du har gjort det. Det gir håp og inspirasjon til andre.

Åpenheten omkring dette, som oftest godt skjulte, misbruket er viktig. Åpenhet og ærlighet er endel av løsningen.

Dette er også stikkord jeg har vært opptatt av i Stormberg og vårt engasjement knyttet til rekruttering av mennesker med psykisk uhelse. Myter og fordommer knyttet til psykiske helseproblemer har gjort at mange har slitt med å komme inn på arbeidsmarkedet, eller falt ut fra arbeidsmarkedet.

De aller fleste av oss vil oppleve at vi selv eller noen av våre nære får psykiske helseproblemer i løpet av livet. De aller, aller fleste blir friske igjen. Av de som får en kroniske lidelse, så vil de fleste kunne jobbe, uten at helsesituasjonen påvirker arbeidsevnen nevneverdig.

Psykisk helse er ikke farlig eller noe som er forbundet med skam. Psykisk helse er noe vi alle har..

Åpenhet og fakta omkring arbeid og psykisk helse trenger vi, slik at fordommene og mytene sakte men sikkert kan brytes ned.

Takk igjen:-)

Anonym sa...

Hei Tom Arild.

Vil takke deg så mye for din åpenhet om dine erfaringer med å komme seg ut av en pilleavhengighet. Gratulere så mye:-)
Ble selv satt på sobril for over 10 år siden og for en uke siden var jeg ferdig nedtrappet. Det var en hard kamp å komme seg ut av denne avhengigheten men så absolutt verdt det. Det føles virkelig som man har fått livet i gave på nytt.
Jeg lurer på hva fikk deg til å bestemme deg for å trappe ned?

Søk i denne bloggen