Bildet mitt
Gjøvik, Norway
Journalist, redaktør, kronikkforfatter, mediekommentator, 49.

fredag 18. desember 2009

Her og nå, der og da 2010X

Se opp! Du kan komme til å kollidere på gata med noen som ser ned. På sin smartphone..

Noen ti-års forskning og utvikling av datateknologi, både militært og sivilt, har lagt grunnlaget for den virkelige datarevolusjonen, den som kan forandre hverdagen for de aller fleste i løpet av kort tid. Noen av oss har allerede fått en forsmak på Livet versjon 2010X, signert Steve Jobs.


Billigere enn du tror
Når min iPhone 3GS klokken 06.00 videreformidler Dagsnytts nyheter og vekker meg, er det bare starten på en rekke "tjenester" den skal gi meg de neste 17-18 timene. I kalenderen er dagens program forlengst satt opp, og i samspill med andre brukerutviklede programmer vil min iPhone guide meg til en mer fleksibel, mer effektiv, mer underholdende, mer informativ og sosial dag. 690 kroner i innkjøp, en fastavgift på 699 kroner måneden som inkluderer 3 000 ringeminutter og en gigabyte datatrafikk. De som lever i den villfarelse, og dem er det mange av, at en iPhone av siste utgave er forbeholdt en slags økonomisk overklasse, må med andre ord tenke nytt.


(Historiske bilder, første sending til iPhone fra Kveldsnytt sport og vær, skjermdumper))
På mine besteforeldres tid ble jeg introdusert for multiverktøyet, noe The Leatherman Tool Group fikk sin første patent på i 1980. Opp til 20-i-ett-verktøy lettet hverdagen for mange og selv om min iPhone ikke kan skru eller skjære, kan den sjekke om noe er i vater, måle lengde og bredde, den kan lyse og vise retning med et innebygdt kompass. Men min iPhone er så mye mer, sist jeg sjekket hadde jeg over 80 programmer installert, de aller fleste gratis nedlastinger fra AppStore, butikken jeg er ett touch med pekefingeren unna til enhver tid. Et fantastisk multimediaverktøy.


På vei ut av soverommet har jeg sannsynligvis sjekket de siste oppdaterte værutsiktene. Under frokosten skummer jeg de viktigste nettavisene, samt egne bokmerker lagret for faglig oppdatering. Finner jeg noe av spesiell interesse, lagrer jeg linken rett til skjermen med to touch. Ombord på bussen til toget kan jeg lese grundigere, og mens jeg går ombord på toget, gir iPhonen en lyd fra seg - påminnelse om hva første planlagte oppgave går ut på. Uten at jeg gjør noe som helst, har telefonen hektet seg på NSBs trådløse bredbånd ombord, og mens jeg setter i gang en av de mange spillelistene jeg har tilgjengelig på den innebygde iPoden, legger jeg bokstavelig talt noen fingre på de siste møteforberedelsene.
NRK viser vei
Og slik fortsetter det. På sekunder kan jeg sjekke om toget har noen forsinkelser i vente. Jeg sjekker oppdateringene på Twitter og utveksler noen kommentarer, merker noen linker jeg finner interessante for senere bruk og toucher over til å se NRK2s direktesendte morgensending, "live" og med sylskarpe bilder og fortreffelig lyd - på min iPhone. Denne tjenesten ble lansert 11. desember og var en medierevolusjon. Eller rettere - en viktig del av starten på multimediarevolusjonen som vil skyte fart allerede i løpet av det første året i det nye tiåret.


(Historisk bilde, skjermdump fra direktesending til iPhone, NRK Kveldsnytt)
Kanskje hadde jeg selv en finger med i spillet. I alle fall har jeg i en periode ”plaget” min gamle kollega, redaksjonssjef i NRK, Hege Øygaren med jevnlige påminnelser om at kanalen ikke følger med i teknotimen.


Først i verden
Tre dager senere, mandag 14. desember, åpnet fornyingsministeren verdens første 4G-nett i Oslo-området. Dette var også en del av medierevolusjonen: Ikke bare er 4G-nettet minst 10 ganger raskere enn dagens 3G. Det åpner for at Apples vidundermann og gründer, Steve Jobs, kan gi oss neste rakettrinn, godt hjulpet av Windows, Google, kanskje også Nokia og HTC. Men jeg nevner Jobs først og sist: Han har millioner av brukere og programutviklere med seg som sørger for at nettopp hans multimediaplattform vil beholde og forsterke sin ledelse. I vår, to år etter lanseringen av iPhone, hadde AppStore passert en milliard solgte programmer til iPhone-eiere, som mer enn villig gir utviklerne tilbakemeldinger, som igjen fører til enda bedre og ekstremt godt tilpassede programmer: Enhver iPhone-eier kan nesten helt gratis sette sammen sin egen programpakke tilpasset sitt eget behov av et utvalg på godt over 100.000 apps og Steve Jobs kan fornøyd se på at hans egne kunder sørger for kontinuerlig produktutvikling, i en fart bare kundenes egen fantasi begrenser. Om noen få måneder kommer Apple med iPhone 4G og enda et rakettrinn avfyres fra Silicon Valley.

Teknologistudenter har forlengst utviklet programvare som gjør at en iPhone på egenhånd kan starte og manøvrere en bil. Piloter kan bruke den til avanserte operasjoner i cocpit, lærere i flere fag bruker den til å forbedre og effektivisere undervisningen sin. Med ustream kan enkeltmennesker overføre levende bilder og lyd direkte til nett, kanskje fra datterens håndballkamp eller foreldres seniordans - hva nå hver enkelt måtte ønske å formidle til nære interesserte eller store seerskarer - på nett - der de er, der og da.
Delikat og enkelt
Det er blant annet øyeblikkets makt Steve Jobs utnytter. Det er menneskers behov, her og nå – der og da, for veiledning, underholdning, informasjon eller sosialt liv Apple fokuserer på, og Jobs tar med seg suksessen fra 1980-tallet. Delikat og enkelt, samtidig som det ser eksklusivt ut.


En iPhone-eier tar alt dette med seg, nesten over alt. Det gir fleksibilitet og nytteverdier bare sciense fiction-forfattere fantaserte om tidligere. Virtualiseringsteknologi eller lignede vil om kort tid kunne plassere jobb og privatliv i iPhonen hver for seg. Livet 2010X er nettopp frihet som følge av mobile internettbaserte multimediale løsninger, utviklet av brukerne selv, med Steve Jobs som bakmann.


Ekstremt lite nyttig, men utrolig bra bilspill: Real Racing

Effektivt, nyttig
iPhonen forteller hvor jeg skal gå fra Oslo S. Den forteller at turen vil ta 16 minutter. På kartet ser jeg ikoner som viser meg hva som ligger langs ruta, som spesifikt tilfredsstiller mine interesser. Korte talebeskjeder via min trådløse øreplugg sier, blant annet, at DelideLuca rundt neste hjørne har morgentilbud på kaffe og sandwich.


Jeg får vite at Narvesen rett der borte nettopp har fått inn det nyeste magasinet jeg venter – klar til nedlasting eller henting i kiosk. Innenfor 500 meter er det to leiligheter for salg som tilfredsstiller mine ønsker, det gir Finn.no beskjed om. Med ett touch får jeg mekleren i tale og avtaler visning senere. I avtaleboken har møteleder nettopp bekreftet kundens ankomst, og mens jeg drikker min kaffe, ser jeg bilde av en venn poppe opp på skjermen. Siden våre innstillinger var satt slik at vi gjensidig skulle få beskjed om vår fysiske nærhet innenfor 500 meter, fikk jeg sannelig selskap til kaffen en tidlig formiddag.


Politisk
Spørsmålet er hva vi gjør for å legge til rette for at alle får delta i Livet 2010X. Det er et politisk spørsmål og det dreier seg først og fremst om at lufta fortsatt må være for alle, også datasignalene som strømmer ut i befolkningen. Inntil politikerne våkner, kan mobiloperatørene ta seg klekkelig betalt for en megabyte i løs vekt: 5 kroner. Den samme megabyten i abonnement er prissatt til 20 øre.



Og DER hadde jeg sannelig forfattet en artikkel og publisert den på bloggen. Fra – min iPhone, på et tog, en fredag ettermiddag, fremdeles bare i starten av Livet 2010X.








Så hvordan tror DU Livet 2010X vil fortone seg for DEG? Del dine erfaringer og fremtidstanker med meg!


13 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig bra innlegg! Morgendagen kaller :)
Hvilket program bruker du som vekker deg med behagelige radiotoner?

Tor Amundsen sa...

Er jeg helt på jordet fordi jeg ikke har Iphone? Tar'n ikke over en smule da?

Torgny sa...

Kjekk artikkel å lese for en som ikke har iPhone men som sitter på gjerdet og venter til Apple lanserer en 10" tablet. DA står jeg først i køen!! Med eller uten SIM-kort, 3- eller 4G - det blir uansett knall. Da kan jeg godt leve med Nokiaen på innerlomma med bluetooth i øret mens jeg multitoucher.. :)

Tom Arild Haugen sa...

Anonym: Jeg bruker NightStand som vekker meg med musikk fra den innebygde iPoden. Så har jeg stilt inn Drool Radio > spill av ved oppstart, og vips, der er Dagsnytt!

Tor Amundsen: NEI, du er IKKE på jordet, det er ditt valg... Nei, det tar ikke av, tvert i mot, jeg får mer tid til overs fordi iPhonen gjør meg mer effektiv, jeg får raskere svar på det jeg lurer på og går meg sjelden bort - om du skjønner..:-)

Torgny: Aaaahhh, gjett om jeg gleder meg! Men jeg er veldig spent på hva det blir til med Apples Tablet. Hva gjør de når de nå ser hvilken formidabel suksess iPhone er blitt? Satser de videre på den, tør de satse på et nytt kort?

Det blir uansett spennende, men at det kommer en 4G litt ut på nyåret? Å jo. Med mer nyskapende teknologi, adskilte OS, - hvem vet!

Torgny sa...

Tom; jo større skjerm er det bare nødt til å bli.. Med et OS som både støtter iPhone-apps og tablet-apps. Kanskje for mye å håpe på kompatibilitet med OS X, men noe i mellom?

Bodil sa...

jeg ønsker meg litt iphone, men tror ikke jeg får helt bruk for det, siden jeg ikke bruker alle de forskjellige funksjonene...

Tom Arild Haugen sa...

Torgny - Får du rett i dine antakelser, kommer jordkloden i 2011 sett fra verdensrommet til å se ut som... - et eple!

Bodil: Du har rett i at en iPhone har veldig mange funksjoner, den er nok mest beregnet på voksne. Men etterhvert vil du nok finne mange fine bruksområder, det er veldig tidlig i Livet 2010 versjon X ennå :-)

lordmarius sa...

Hvordan i alle dager får du lastet ned magasiner til iPhone?

Tom Arild Haugen sa...

lordmarius: Kindles app, men magasin ligger i 2010, det - sammen med kompisen og varslingsinnstillingene, er en del av "versjon X".

AirDoc sa...

Treffende beskrivelse av opplevelsen Tom Arild! Jeg er selv håpløst gadgetofil og klarer meg ikke uten iPhonen - den er aldri mer enn en armlengdes avstand fra meg. Den gjør livet lettere og mer innholdsrikt, og den er underholdene. Jeg er tilgjengelig mer enn noen gang. Men så tenker jeg - jeg klarte meg uten før ... men så tenker jeg ikke mer på det og gleder meg heller over hva jeg har nå :)
Jeg irriterer meg grenseløst over "tastaturet" - jeg har ikke spesielt feite fingre, men Gud bedre hvor mye knot det kommer ut når jeg skriver på skjermen. Er det bare meg?
Da savner jeg gamle Nokia E71, men den har ikke alt det andre som jeg har blitt avhengig av.
Og så irriterer jeg meg over at du åpenbart har fått en mye bedre deal med Telenor på den telefonen enn jeg har med NetCom ;)

Unknown sa...

Jeg synes du har gitt en meget god beskrivelse av hvordan iPhone kan være et nyttig verktøy i hverdagen. Den er også til stor nytte ved kjøp av dagligvarer, der du kan få laget handlelister basert på hva du ønsker å spise til middag. "Vinforum"-appen har jeg også hatt nytte av ved passende anledninger.
Men fremtiden blir veldig spennende. Man har såvidt begynt å ta ibruk det man kaller for "Augmented Reality", der telefonens innebygde sensorer benyttes sammen med internettet til å legge et lag med informasjon oppå kart og bilder. Man kan på et øyeblikk se om et hotell har ledige senger, eller få annen detaljert turistinformasjon basert på det sted man til enhver tid befinner seg. Koblet sammen med Google Translate kan informasjonen foreligge på norsk selv om man reiser i Kina eller Japan....
Den største flaskehalsen nå er, som du kommer inn på, rimelig eller fri tilgang til nettet. Vi har et grenseløst Europa på de fleste områder, bare ikke på telecom-siden. Er man litt uforsiktig, kan man risikere å få en telefonregning på flere tusen kroner for en weekend i utlandet.

Tom Arild Haugen sa...

AirDoc: Takk for kommentar! Det med Telenor og Netcom skal jeg ikke rippe opp i, bare nevne at det tilbudet jeg slo til på i sommer faktisk er der nå, helt identisk, sikkert i forbindelse med julen.
Kunne ikke dy meg...!
Når det gjelder tastaturet synes jeg det går greit, la tlf hvile i hånden og bruker faktisk innsiden av tommelen. Jeg bruker aldri landscape, da treffer jeg for sjelden...

Hvordan livet var før iPhone? Hmm. Kan ikke har eksistert noe liv før iPhone? :p

Wiggo: Takk for hyggelige ord! Tankevekkende det du følger opp med, jeg ser også for meg en løsning omtrent slik du beskriver.

Når det gjelder tilgangen til nettet, mener jeg det er et politisk spørsmål. I første omgang en sak for EU. Merkelig at det ikke allerede er på dagsorden?

Og ja, pass på regningen. Også her på berget er prisene for surfing vanskelig å beregne. Her har teleselskapene og leverandørene en jobb å gjøre. Radioappene (som den jeg skriver om) spiser data rått...

Unknown sa...

Jeg gjorde for moro skyld Google-søk på "eu telecom roaming" og fant da følgende interessante dokument: http://www.telecoms.com/15041/eu-data-roaming-regulations-and-the-rise-of-personalised-user-policies

Her fremgår det at telecom-operatørene har frist til mars 2010 på å innføre et kostnadstak på 50 euro, noe bransjen venter å tape 6 milliarder euro på! For å kompensere omsetningstapet må nå bransjen utvikle nye tjenester, mao. en vinn-vinn-løsning for oss forbrukere :))

Søk i denne bloggen